Ayrıca estetik açıdan sunduğu çekicilik ve lüks hissi ile projelerin değerini iki katına çıkarıyor. Dış cephe kaplamalarında kullanılan doğal taşlar oluşum şartlarına göre değişmektedir. Mimarlar, projelerini oluşturma aşamasında materyal, metod ve en iyi taş türünü seçmek için bir dizi faktörü göz önünde bulundurmak zorundalar. Kullanım amacı, projenin boyutu, doğal taş kaplamaların uygulama şekli, taşların dayanıklılık ve sertliği, işlenebilirlik düzeyi, iklimsel etkilere tepkisi, homojenlik, çatlak oluşturmaması, renk ve doku özellikleri gibi unsurlar önden araştırılması gereken hususlar arasında yer alıyor. Güçlü bir tarihi geçmişe sahip doğal taşlar bir zamanlar ünlü mimarların vaz geçilmez malzemesiydi ve sayısız dünya eserinin de ana kahramanı oldu. Antik tapınaklarda, saraylarda, camilerde, devlet binalarında, surlarda, stadyum ve halka açık tiyatrolarda doğal taş kullanımına sıkça rastlıyoruz. Mimarları doğal taşlara ya da malzemelere yönlendiren sebepler içinde en önemlisi kuşkusuz diğer kaplamaların daha pahalı olmasıdır.
Doğal taşlar hem sağlamlık hem de ilerideki restorasyon işlemlerine sağlayacağı kolaylık açısından en güvenilir malzemedir. Sürdürülebilir yeşil hayatlar için önemli bir malzeme olan doğal taşlar sağladığı doğal ısı yalıtımına ve enerji tasarrufunda avantaj elde etmenize katkı sağlar.  Doğal taşların cephede kullanımı için sert taşların seçilmesi gerekir. Ayrıca her ne kadar doğal taşlar pahalı bir malzeme olsa da fiyat/performans açısından baktığınızda her zaman avantajlı ürün oluyor. Birçok kamu binası, avm, toplu konut, iş merkezi vb. yapılarda doğal taşın sıklıkla kullanıldığını görebiliriz.

Çevresel faktörlere karşı dirençli, sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı ve uzun ömürlü bir materyaldir. Mısır’ın Giza kentindeki piramit yapıların doğal taş olduğunu ve günümüze kadar bütünlüklerini sağlayabildiklerini hatırlatmak isteriz. 
Modern mimaride en sık kullanılan doğal taşlardır. Doğada fildişi, bej, kahve rengi, ceviz rengi, kırmızı, gri, sarı gibi oldukça çeşitli renklerde doğal taşlar bulunur. Tipik olarak güçlü bir düzleme sahiptir. Doğal taşlar daha hafif bir yapı malzemesi olmasından dolayı aksine sağlamlığından bir şey kaybettirmezler. Uzun yıllar boyunca hiçbir bozulmaya maruz kalmadan kullanılabilirler. Çevre koşullarına özellikle de yağmurun etkilerine karşı oldukça dayanıklıdır. Doğada fazla miktarda bulunması yüzünden fiyatı diğer kaplama ürünlerinden daha uygundur. Bina cephe kaplamalarında düz ve temiz bir görüntü yakalamak için tek başına kullanan mimarlar olduğu gibi farklı ürünlerle (ahşap,boya,cam) kombine ederek dekoratif görüntüler elde eden mimarlar da bulunur.
Granit: Granit kristal yapılı minerallerden oluşmuş, erimiş kayaçların soğuması sırasında meydana gelen, alkali ve feldspar bakımından zengin magmatik bir kaya türüdür. Sağlamlığı, renk konusundaki homojenliği ve dünyada en çok bulunan taşlardan biri olması özeliği ile nam salan granit uzun yıllardır dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Oldukça sert bir yapısı olan granit diğer doğal taşlar ile kıyaslandığında işlenmesi çok daha zor bir ürün olmakla birlikte hepsinden de daha sağlam bir materyaldir. Granit, kamu ve ticari binalarda ve anıtlarda cephe taşı olarak sıklıkla kullanılır.