Tabii evinizi hangi boya uygulaması ile dekore edeceğiniz kadar hangi boya çeşidini tercih edeceğiniz de hayalinizdeki alana kavuşabilmeniz için önemli. İşte, tam da bu noktada boyaların kullanım alanlarını ve özelliklerini bilmeniz gerekir. Çünkü “boya” denildiğinde aklınıza ilk olarak duvar boyası gelse de farklı alanlarda kullanılan boya çeşitleri de mevcut ve fiyatı daha uygun olduğu için aldığınız boya, sizin duvarınıza uygun olmayabilir. Şimdi, bu doğrultuda boya çeşitleri, kullanım alanları ve özellikleri hakkındaki detayları paylaşalım.

Akrilik Su Bazlı Boya Nedir?
Boyalar, boyanın içerisine koyulan incelticiye göre sınıflandırılabilir. Ürün; içerisinde inceltici olarak su kullanılıyorsa su bazlı boya olarak adlandırılır. Bazı boyaların parlak, bazılarının ise daha mat olduğunu fark etmişsinizdir. Boya renklerinin sunduğu bu ayrımı belirgin kılmak için ürünler farklı kategorilere ayrılabilir. 

Mat Boyalar: Duvarlardaki kusurları gizlemeye yardımcı olur. Silinebilir, kolay temizlenebilir. Mat olduklarından duvar üzerinde yansıma oluşturmazlar.
Yarı Mat Boyalar: Silinebilir, kolay temizlenebilir. Diğer mat boyalara göre yansıtma etkileri daha fazladır.
Parlak Boyalar: Parlak bir görünümü vardır, kusurları belli edebilir. Genellikle mutfak, kemer, kapı gibi alanlarda kullanılır.
Yarı Parlak Boyalar: Parlaklık oranları ve dolayısıyla yansıtma etkileri parlak boyalara göre daha az olan çeşittir.

Boya Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
İç Cephe Boyaları: Evlerinizin duvarlarını boyarken kullandığınız boyalardır. Ev boyası seçimi yaparken boyaların özellikleri doğrultusunda karar vermelisiniz.
Astarlar: Uygulanan boya çeşidinin duvara daha iyi tutunmasını ve kalıcılığının artmasını sağlar. Astar, boya uygulaması öncesinde, duvarın en altına uygulanır.
Akrilik Boya: Su bazlı boyadır. Hızlı bir şekilde kurur ve uygulama sırasında diğer boyalara göre çok daha az koku verir.
Dış Cephe Boyaları
Binaların dışını dekoratif kılmak ve korumak için kullanılan boyalardır.
Akrilik Boya: İç cephe ve dış cephe için kullanışlı bir boya türüdür, su itme özelliğine sahiptir.
Silikonlu Boya: Su itme özelliği olan silikonlu boyaların kabarma gibi problemleri yoktur. Bu nedenle uzun süre kullanılabilir.
Grenli Boya: Binanın dış cephesinde dalgalanmalar varsa bu boya türü idealdir. Kabartmalı, dokulu bir dış cephe görüntüsü sunar.
Elastik Boya: Bina yeni yapılmışsa zaman içerisinde yaşanabilecek “bina oturması” durumu nedeniyle oluşabilecek çatlakları engellemek için kullanılan boyadır.