Ev ortamınızda nem miktarının aşırı olduğuna dair belirtiler şunlardır:
Kış aylarında pencere camlarında yoğuşma,
Banyoda aşırı küflenme,
Dolap içi, mutfak ya da banyoda küflenme,
Dış veya iç yüzeylerde soyulma, boya kabarması ya da sıva çatlaması,
Ev ortamında aşırı toz akarı bulunması, ( Toz akarlarının solunum yoluna kaçması toz alerjisine ve/veya astım krizine sebep olabilir)
Genel olarak aşırı rutubetli ortamlar insan sağlığına zararlıdır. Rutubetin bir başka olumsuz etkisi de eklem ağrıları üzerinde arttırıcı etkide bulunmasıdır.
Evde Rutubeti Arttıran Faktörler
Ev ortamında yemek pişirilmesi, banyo yapılması, bulaşık yıkanması hatta nefes alınması dahi havadaki nemi arttıran faktörlerdir. Özellikle, çamaşırlarınız ev içinde kurutuluyor ise, bu durum zaten var olan rutubetin daha da artmasına yol açar.
Evde rutubeti arttıran diğer etkenler şunlardır:
Bitkiler
Nemlendiriciler
Depolanmış yakacak odun
Sıhhi tesisat sızıntıları vb.
Bu faktörlerin bazılarını önleyebilseniz de, dışarıda yağan yağmuru durdurmanız mümkün olmayacaktır. 


Rutubet Nasıl Önlenir?
Ev ortamında oluşan rutubete karşı önleyici tedbir olarak başvurulacak en kolay ve etkili çözümlerden bir tanesi camları sık sık açarak evi havalandırmaktır. Yoğuşmayı ve evde rutubet artışını azaltmak için yapılabilecekler şunlardır:
Öncelikle evde bulunan tek ya da çift camlı pencereler kullanılarak, havalandırmanın iyi olması sağlanmalıdır.
Tuğlalı şöminelerde sabit havalandırma delikleri yerleştirilmelidir.
Pişirme ortamlarına davlumbaz yerleştirilmelidir.
Ev içindeki banyo ve duş bölümlerine aspiratör takılmalıdır.
Camlarda kalın perdeler kullanılmamalıdır. Kalın perdeler ev içindeki hava sirkülasyonunu önler ve nemlenmeyi teşvik eder.
İşlenmemiş tüm ahşap yapı malzemelerinin toprakla teması önlenmelidir.
Yağmur suyunun tamamen evden uzaklaşmasını sağlayan bir drenaj sistemine bağlı, iyi tasarlanmış oluklar yaptırılmalıdır.
Duvarın kılcal formda zemin nemini emmesin önlemek için, duvarın ve temelin tüm alt kısımları neme karşı dayanıklı hale getirilmelidir.
Suyun temel giderine yönlendirilmesi ve hidrostatik basıncın tahliyesi için, nem geçirmez malzeme kullanılmalıdır.
Drenaj düzlemi yapıldı ise drenaj düzlemi malzemeleri arasındaki özel drenaj paspaslar yüksek yoğunluklu fiberglass yalıtım ürünleri ve yıkanmış çakıl kullanılarak yalıtılmalıdır.  
Bütün drenaj düzlemlerinde yer alan drenaj malzemesindeki boşlukların tıkanmasının önlenmesi için bir filtre kumaşı ile koruma yapılmalıdır.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözüm Olarak İzolasyon Uygulanmalıdır
Bütün bunların yanı sıra kalıcı bir izolasyon yapılmalıdır. Bu amaçla öncelikle ısı yalıtım için uygun bir ısı köpüğü ve köpük üzerine rutubet geçişini önleyen su yalıtımı sağlayan malzemeler ile dış cepheleri kaplamak, sorunun etkili bir şekilde halledilmesi için iyi çözümdür.
Rutubetlenen duvar sorununun içeriden birtakım müdahaleler ile çözülmesi kesinlikle mümkün değildir. Dış cepheleri profesyonel bir şekilde uygun izolasyon malzemesi ile kaplamak şarttır.