Su deposu izolasyonu sayesinde su depolarının ömrü hem daha uzun olur hem de suyun muhafaza edilmesi daha sağlıklı bir şekilde yapılmış olur. Su depolarının izolasyonu işlemini düşük maliyetler ile faaliyete geçirebilirsiniz. Sağlık açısından önemi yüksek olan su deposu izolasyonu ile küf, bakteri ya da zararlı mikroorganizmaların oluşmasını engelleyen maddeler ile temizlendikten sonra su yalıtım malzemelesi ile izolasyonu sağlanmaktadır.
Su depoları, suyun aşındırma kuvvetinden dolayı zamanlar korozyona uğrayabiliyorlar. Durum böyle olunca suyun sterilize kalması zorlaşmaktadır. Üstelik bu oluşan korozyondan dolayı, su deposunun duvarlarındaki çatlaklardan mevcut su dışarı sızabilir. Bu gibi durumların olmaması için su deposu izolasyonu oldukça önemlidir.
Su depolarının çeşidine göre, su deposunda yapılacak olan işlemlerde farklılık göstermektedir. Su deposu yapılırken kullanılan malzemeler farklı olduğu için, doğal olarak izolasyon yapılırken de farklı yöntemler kullanılmaktadır. Su depolarının izolasyonu her ne kadar zorunlu olmasa da, yapılması sağlık açısından son derece önemlidir. 


Su Deposu Çeşitleri Nelerdir?
Su deposu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Beton su deposu
Fayans su deposu
Polyester su deposu
Polietilen su deposu
Metal su deposu
Modüler su deposu
Su deposu çeşitlerini yakından tanıyalım.
Beton su deposu, izolasyonu ve yalıtımı yapılmadan önce kullanılması zor olan bir depo türüdür. Beton su depoları yol çalışması, deprem gibi durumlardan etkilenebilecek özelliktedirler.
Fayans su deposu, biraz maliyetli olsa da, bakımları yapıldığı sürece gayet kullanılabilir depolardır.
Polyester su deposu, kapalı ve açık alanlarda tercih edilebilirler. Ayrıca uzun ömürlüdür. Polyester su depoları, plastik su deposu seçenekleri arasındadır.
Polietilen su deposu, uzun ömürlü olmasının yanı sıra ekonomiktir de. Darbelere karşı dayanıklı olan polietilen su deposu darbelere karşı dayanıklıdır.
Metal su deposu, iç izolasyona ihtiyacı olan, açık alanda kullanılması pek önerilmeyen, uzun ömürlü olan su depolarındandır. Metal su depolarının tamiri de kolaydır.
Modüler su deposu pürüzsüz yüzeye sahip depolardır. Kurulumu kısa sürede yapılabilse de, temizlik konusunda diğer depolara göre biraz daha zor ve uğraştırıcı olabiliyor.
Su Deposu İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Su deposu izolasyonu farklı şekillerde yapılabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Epoksi kaplama ile yapılan su deposu izolasyonları
Poliüretan esaslı yapılan su deposu izolasyonları
Çimento esaslı su deposu izolasyonları

Çimento Esaslı Su Deposu İzolasyonu
Çimento esaslı su deposu izolasyonu, sürme ya da püskürtme yöntemleriyle yapılmaktadır. Bu işlem yapılırken uygulanacak yüzeyin durumu da oldukça önemlidir. Eğer uygulamanın yapıldığı yüzey elverişli değilse, kullanılan çimento bazlı su deposu malzemesi kaliteli bile olsa sonuç istenilen şekilde başarılı olamayabilir. Çimento esaslı izolasyon işlemi düzgün, sağlam ve boşluksuz yüzeylere uygulanmalıdır. Söz konusu uygulama, en az 3 kat yapılmalıdır. Hatta katlar arasında 1 gün bekleme süresi bırakmak gereklidir ki uygulamada kullanılan malzemelerin çatlamaması için kürlenmesine izin verilsin. Bu işlemlerden sonra son kat uygulaması da gerçekleşince en az 1 hafta beklenmesi gerekmektedir. Taban ve kenar kısımlar farklı yalıtım malzemesi ile işlem görmektedir. Kullanılan çimento bazlı malzemeler su yalıtım malzemesi çeşitleri arasında esnek olanlardandır.
Su Deposu İzolasyonu Neden Önemlidir?
Su deposu izolasyonları hem sağlık için hem de tasarruf sağlamak için oldukça önem taşımaktadır. Su depoları, insan sağlığını tehdit edebileceği için ve maliyet açısından da ciddi sonuçlar doğurabileceği için depoların tecrübeli kişiler tarafından, doğru şekilde izole edilmesi çok önemlidir.
Su depolarında muhafaza edilen sular yeri geliyor gıdalarımızla temas ediyor, yeri geliyor kıyafetlerimizi yıkıyoruz, bazen de tüketebiliyoruz. Depodaki su, hayatımızın bu kadar içerisine giriyorken, suyun sağlıklı olması ciddi derecede önemlidir. Bu yüzden doğru izolasyon malzemeleri ile su depolarının ömürlerinin uzatılarak, suyu sağlıklı hale getirmek mümkün.